Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

Spataderen

Spataderen (varices) zijn afwijkingen aan de aders. Aders zijn bloedvaten voor het afvoeren van het bloed. Deze aders lopen van het been naar het hart. In de grotere aders zitten kleppen. Als die kleppen kapot zijn, dan stroomt het bloed terug in de benen in plaats van naar het hart. Zo ontstaan spataderen.

Behandeling

Scleroseren van spataderen bij ontsierende been- aderen
Scleroseren is het dichtspuiten van aderen met een vloeistof (aethoxysclerol). Deze vloeistof veroorzaakt verkleving van de vaatwand. De spatader veranderd hierdoor in een strengetje, waardoor geen bloed meer kan stromen. De functie van de verdwenen spatader wordt overgenomen door een van de vele andere, normale aderen in de buurt.

FOAM behandeling
Deze behandeling is eigenlijk hetzelfde als het wegspuiten met als verschil dat nu voor het inspuiten eerst schuim is gemaakt van de werkzame stof (ethoxysclerol). Dit gebeurt eenvoudig door lucht met de ethoxyscerol te mengen in een spuit. Hierdoor is het effect van dichtplakken wat sterker. Deze behandeling is daarom ook voor de wat grotere spataderen geschikt. We maken voor het aanprikken van de spatader gebruik van het duplexapparaat. Hierdoor kunnen we heel gericht vaak de wat dieper gelegen ader dichtspuiten met foam. De foam behandeling kent dezelfde bijwerkingen als het gewone wegspuiten. Ook hier draagt u na de ingreep een elastische kous.

Muller techniek
Bij de Muller techniek worden aderen via kleine huidopeningen met een haakje aangehaakt en eruit getrokken. Dit gebeurd onder plaatselijke verdoving. Voordat de verdoving geplaatst wordt, tekent de arts precies af waar de ader verloopt. Vervolgens gaat u liggen op het behandel bed en worden er steriele doeken op uw been geplaatst. De verdoving wordt met een pompje geplaatst. De ader wordt vervolgens stuk voor stuk verwijderd en nadien worden de kleine openingen dicht geplakt met hechtpleister. Over het algemeen draagt u na de ingreep een steunkous gedurende 5-7 dagen en zien we u dan op controle terug. Na de behandeling houden we u nog even ter controle in de kliniek. Het is raadzaam dat i.v.m. de toegepaste verdoving een begeleidende persoon u naar huis brengt. U zelf kunt de eerste uren na de ingreep verzekeringstechnisch niet zelf auto rijden.

EVLT techniek
Bij de EVLT techniek wordt een grote ader, meestal aan de binnenkant van uw been of thv de kuit, met een katheter dicht gebrand. Dat gebeurd onder geleide van het echoapparaat, zodat de ligging van de katheter precies gecontroleerd kan worden. Bij deze ingreep wordt in staande positie de ader afgetekend en neemt u vervolgens plaats op het behandel bed. Er worden steriele doeken geplaatst en de ader wordt vervolgens aangeprikt om de katheter te kunnen plaatsen. Ook wordt de verdovingsvloeistof via een pomp rond de ader aangebracht. Vervolgens kan de katheter middels een generator verhit worden waardoor de ader van binnen uit dicht gebrand word. De katheter wordt vervolgens verwijderd en er wordt een pleister thv de insteekopening van de katheter op uw been geplakt. U draagt gedurende 1 week een steunkous. Na de behandeling houden we u nog even ter controle in de kliniek. Het is raadzaam dat i.v.m. de toegepaste verdoving een begeleidende persoon u naar huis brengt. U zelf kunt de eerste uren na de ingreep verzekeringstechnisch niet zelf auto rijden.

Compressie therapie
Bij compressietherapie worden er verbanden rond uw been gezwachteld, dit om de vocht uit het been te verwijderen en om eventuele wonden beter te laten genezen. Compressietherapie gaat vaak vooraf aan het aanmeten van een elastische kous, maar kan ook een kortdurende op zich zelf staande behandeling zijn.

Elastische kousen
Als uw been meer steun nodig heeft wordt er gekozen voor een behandeling met elastische kousen, deze geven niet alleen druk op de gehele huid, maar ook op de aderen die het bloed niet meer voldoende terug richting hart laten stromen. Met het dragen van steunkousen voorkomt u vochtophoping in de benen gedurende de dag en kunnen vaak klachten zo als een moe zwaar gevoel worden voorkomen. Ook krampen zijn dan minder vaak aanwezig. Tegenwoordig zijn kousen in modieuze kleuren verkrijgbaar en zijn ze goed te integreren in de dagelijkse mode. Wij werken nauw samen met bandagisten, die de voor u meest geschikte kousen aanmeten.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Er vallen geen extra kosten aan. Vrijwel al onze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Houdt wel rekening met het verplichte eigen risico.

Vergoeding
De vergoeding van de zorgverzekeraar kan lager zijn dan de landelijk gebruikelijke tarieven. Vaak keert de zorgverzekeraar een gedeelte van het tarief uit. Het verschil tussen het gebruikelijke tarief en door de zorgverzekeraar uitgekeerd bedrag is voor risico van Parkwegkliniek Sommer (eigen bijdrage). Voor u ontstaan daardoor geen extra kosten. Bij een vasectomie of cosmetische behandelingen is er wel sprake van een eigen bijdrage. Mocht u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, zult u soms nog ten onrechte als antwoord krijgen dat er geen vergoeding wordt uitbetaald omdat er geen overeenkomst is met Parkwegkliniek Sommer. Dit is echter niet waar, u zult ALTIJD recht hebben op een vergoeding mits u een verwijsbrief heeft van een huisarts of specialist. Voor een consult of behandeling bij een specialist van Parkwegkliniek Sommer betaalt u echter wel eerst uw eigen risico indien u dit nog niet gebruikt heeft. Voor 2022 is het minimale eigen risico door de overheid vastgesteld op 385 euro, maar dit kunt u persoonlijk hoger hebben vastgelegd.

DBC-systematiek

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ziekenhuizen verplicht te werken volgens de DBC-systematiek.

Wat is een DBC?
In de zorg wordt gewerkt met DBC’s. Een DBC staat voor diagnose behandel combinatie. Op het moment dat een patiënt zich met een zorgvraag bij Parkwegkliniek Sommer meldt, openen wij een DBC-traject. In dit traject leggen wij gaandeweg vast welke activiteiten zijn uitgevoerd om een diagnose vast te stellen en een aandoening te behandelen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld een gesprek met de specialist zijn, een onderzoek of een behandeling. Wij sturen een rekening voor het gehele DBC-traject naar de zorgverzekeraar, niet voor elke activiteiten afzonderlijk.

Waarom kan er vooraf niet altijd een goede indicatie van de kosten worden gegeven?
Het is van tevoren niet mogelijk om vast te stellen wat de kosten van een DBC-traject zijn. Eerst moet de specialist de diagnose vaststellen en beoordelen welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn om u te helpen.

Plan een afspraak