Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

Urineverlies

Een ander woord voor urineverlies is incontinentie. Urine-incontinentie is een aandoening waarbij de beheersing over de blaas is verminderd of zelfs is verloren. Uw urine wordt opgeslagen in de blaas en aan het uiteinde van uw blaas zit een sluitspier. Als u deze spier aanspant, kunt u de urine ophouden en als de blaas vol zit krijgt u een signaal om te gaan plassen. Als u bij bepaalde handelingen urine verliest of het niet lukt om de plas in te houden, spreken we van urineverlies. Het kan optreden doordat de sluitspier van de blaas niet goed functioneert of doordat het signaal van aandrang tot plassen niet goed doorkomt.

Vrouwen:

Urine incontinentie komt veel voor bij vrouwen. 1 op de 4 vrouwen boven de 30 jaar heeft last van urineverlies in meer of mindere mate. Veel vrouwen zien het echter als een taboe en laten zich daarom niet behandelen. Dat is jammer, want de behandelmogelijkheden zijn er wel. Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie, die elk een eigen aanpak vergen.

De verschillende vormen zijn:

  • stressincontinentie
  • aandrangincontinentie
  • gemengde incontinentie

 

Mannen hebben vaker last van overloopincontinentie, dit is wanneer u ongewild en onwillekeurig kleine hoeveelheden plas lekt uit uw overvolle blaas. Dit komt vaker voor op oudere leeftijd. Urineverlies bij mannen kan ontstaan als gevolg van:

Behandeling

Er zijn verschillende vormen van urine-incontinentie, die elk een eigen aanpak vergen.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt regelmatig net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Bekijk hiervoor onze vergoedingenpagina of neem bij vragen contact met ons op.

Plan een afspraak