Blaaspijn

Blaasontsteking
Vaak t.g.v. een bacteriële ontsteking E. Coli. Symptomen vaak moeten plassen met drang, branderige sensatie, kleine porties, vaak gepaard gaande met koorts.

Interstitiele cystitis
Een blaasslijmvlies ontstekingsaandoening niet primair door een bacterie maar door een multi factoriele oorzaak (auto-immuun reactie, erfelijkheid, infectie/allergie, risico factoren) waarbij de glycosamino glycaan laag (G.A.G-laag) van het opperste slijmvlies is aangedaan. Deze laag heeft een beschermfunctie, the protective lining of epithelium ter voorkoming dat toxische stoffen in de urine de blaaswand gaan irriteren en is er sprake van deze aandoening  dan ontstaat er een schaafwond van het blaas slijmvlies.

Gaat meestal gepaard met extreme blaas pijn en druk op de blaas met bekkenbodem pijn, branderig gevoel voor tijdens of na het plassen van kleine porties, algemeen onwel bevinden de klachten zijn veelal chronisch.

Behandeling

Blaasontsteking wordt behandeld met een urinekweek en antibiogram.

Behandeling van Interstitiele cystitis is er op gericht de G.A.G laag te herstellen middels blaas spoelingen met chondroitine sulfaat of hyaluron zuur (cystistat, elmiron, laluril, uracyst).