Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

PTNS

PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Hierbij wordt uw onderbeenzenuw gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld. Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, zodat de normale blaasfunctie zich kan herstellen.

Voor wie?
PTNS kan als behandeling worden ingezet wanneer:

  • urineverlies samengaat met aandrang om te plassen (aandrangincontinentie);
  • u vaker dan normaal moet plassen, in de regel meer dan 10 keer per dag;
  • u een aanhoudend sterk gevoel heeft te moeten plassen;
  • u pijn heeft in uw bekkenbodem;
  • u moeite heeft met goed leeg plassen.

Behandeling

De verpleegkundige plaatst een zeer dunne naald in een zenuw in uw huid net boven de enkel Op de binnenkant van uw voet wordt een plakelectrode bevestigd. De naald en de elektrode worden verbonden met een stimulatieapparaat. Dit apparaat activeert de zenuw die zich in het been bevindt. Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkend gevoel ervaren in uw onderbeen. Krijgt u pijn, dan wordt de stimulatie verminderd, waardoor de pijn direct verdwijnt. Na de behandeling kunt u een ongemakkelijk gevoel hebben in uw been of voet. Een behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Vervolg van de PTNS
De behandeling wordt één keer per week uitgevoerd gedurende twaalf opeenvolgende weken. Het is belangrijk dat u in deze fase geen enkele behandeling overslaat. Als de behandeling het gewenste effect heeft, wordt in overleg met uw arts het vervolgschema van de behandeling vastgesteld.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Er vallen geen extra kosten aan. Vrijwel al onze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Houdt wel rekening met het verplichte eigen risico.

Vergoeding
De vergoeding van de zorgverzekeraar kan lager zijn dan de landelijk gebruikelijke tarieven. Vaak keert de zorgverzekeraar een gedeelte van het tarief uit. Het verschil tussen het gebruikelijke tarief en door de zorgverzekeraar uitgekeerd bedrag is voor risico van Parkwegkliniek Sommer (eigen bijdrage). Voor u ontstaan daardoor geen extra kosten. Bij een vasectomie of cosmetische behandelingen is er wel sprake van een eigen bijdrage. Mocht u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, zult u soms nog ten onrechte als antwoord krijgen dat er geen vergoeding wordt uitbetaald omdat er geen overeenkomst is met Parkwegkliniek Sommer. Dit is echter niet waar, u zult ALTIJD recht hebben op een vergoeding mits u een verwijsbrief heeft van een huisarts of specialist. Voor een consult of behandeling bij een specialist van Parkwegkliniek Sommer betaalt u echter wel eerst uw eigen risico indien u dit nog niet gebruikt heeft. Voor 2022 is het minimale eigen risico door de overheid vastgesteld op 385 euro, maar dit kunt u persoonlijk hoger hebben vastgelegd.

DBC-systematiek

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ziekenhuizen verplicht te werken volgens de DBC-systematiek.

Wat is een DBC?
In de zorg wordt gewerkt met DBC’s. Een DBC staat voor diagnose behandel combinatie. Op het moment dat een patiënt zich met een zorgvraag bij Parkwegkliniek Sommer meldt, openen wij een DBC-traject. In dit traject leggen wij gaandeweg vast welke activiteiten zijn uitgevoerd om een diagnose vast te stellen en een aandoening te behandelen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld een gesprek met de specialist zijn, een onderzoek of een behandeling. Wij sturen een rekening voor het gehele DBC-traject naar de zorgverzekeraar, niet voor elke activiteiten afzonderlijk.

Waarom kan er vooraf niet altijd een goede indicatie van de kosten worden gegeven?
Het is van tevoren niet mogelijk om vast te stellen wat de kosten van een DBC-traject zijn. Eerst moet de specialist de diagnose vaststellen en beoordelen welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn om u te helpen.