Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

PTNS

PTNS staat voor Percutaneous Tibial Nerve Stimulation. Hierbij wordt uw onderbeenzenuw gestimuleerd met kleine elektrische prikkelingen. Deze zenuw loopt vanuit het been naar het achterste gedeelte van het ruggenmerg. Van hieruit wordt de blaasfunctie geregeld. Het prikkelen van deze zenuw zorgt ervoor dat de blaas zich niet meer ongewenst samentrekt, zodat de normale blaasfunctie zich kan herstellen.

Voor wie?
PTNS kan als behandeling worden ingezet wanneer:

  • urineverlies samengaat met aandrang om te plassen (aandrangincontinentie);
  • u vaker dan normaal moet plassen, in de regel meer dan 10 keer per dag;
  • u een aanhoudend sterk gevoel heeft te moeten plassen;
  • u pijn heeft in uw bekkenbodem;
  • u moeite heeft met goed leeg plassen.

Behandeling

De verpleegkundige plaatst een zeer dunne naald in een zenuw in uw huid net boven de enkel Op de binnenkant van uw voet wordt een plakelectrode bevestigd. De naald en de elektrode worden verbonden met een stimulatieapparaat. Dit apparaat activeert de zenuw die zich in het been bevindt. Tijdens de stimulatie kunt u een tintelend of prikkend gevoel ervaren in uw onderbeen. Krijgt u pijn, dan wordt de stimulatie verminderd, waardoor de pijn direct verdwijnt. Na de behandeling kunt u een ongemakkelijk gevoel hebben in uw been of voet. Een behandeling duurt ongeveer dertig minuten.

Vervolg van de PTNS
De behandeling wordt één keer per week uitgevoerd gedurende twaalf opeenvolgende weken. Het is belangrijk dat u in deze fase geen enkele behandeling overslaat. Als de behandeling het gewenste effect heeft, wordt in overleg met uw arts het vervolgschema van de behandeling vastgesteld.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt regelmatig net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Bekijk hiervoor onze vergoedingenpagina of neem bij vragen contact met ons op.

Plan een afspraak