Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

Sterilisatie

Een sterilisatie bij de man is een eenvoudige ingreep waarbij de uroloog een stukje verwijdert van beide zaadleiders en er geen bevruchting meer kan plaatsvinden. Dit heeft geen invloed op uw seksleven. De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. In de testikels worden ook na de ingreep nog steeds zaadcellen gevormd alleen kunnen deze niet meer doorstromen en worden daarom door het lichaam afgebroken. De sterilisatie (ook wel vasectomie genoemd) is een definitieve vorm van anticonceptie, u moet dus zeker van uw keuze zijn voordat u deze ingreep ondergaat.

Behandeling

Hoe gaat een sterilisatie?
De sterilisatie duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep vindt plaats in onze comfortabele kliniek. Voordat de uroloog met de ingreep begint, bespreekt hij de ingreep uitgebreid.

De ingreep start met het desinfecteren van het scrotum. U krijgt een lokale verdoving door middel van injecties in de huid van het scrotum en eventueel in het lieskanaal. Via een kleine snee, links en rechts bovenaan in het scrotum, zoekt de arts beide zaadleiders op en haalt hier een stukje tussenuit. De uiteinden worden met een touwtje afgebonden. De sneetjes in de huid worden daarna weer gesloten. De ervaren urologen van Parkwegkliniek Sommer verrichten de procedure volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Waarom kiezen mannen voor sterilisatie bij Parkwegkliniek Sommer?
De sterilisatie wordt bij Parkwegkliniek Sommer altijd uitgevoerd door een erkend en ervaren uroloog. Door de ervaring wordt de ingreep snel en goed verricht. Hierdoor is de kans op complicaties klein en zult u zo min mogelijk voelen van de ingreep. Daarnaast kunt u bij Parkwegkliniek Sommer op korte termijn terecht en wordt u behandeld in een prettige omgeving. Omdat het sterk aan te raden is niet zelf naar huis te rijden na deze ingreep raden we aan met begeleiding te komen. Uw begeleider/-ster kan in onze kliniek wachten onder het genot van een kop koffie of thee.

Kosten sterilisatie man
De sterilisatie kost € 495,- en valt niet binnen het basispakket van uw zorgverzekering. U zult de behandeling dus in principe zelf moeten betalen. Als u zelf betaalt, heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. In het ziekenhuis zijn de kosten voor deze ingreep meestal hoger. Mogelijk heeft u een aanvullende verzekering en kunt u de behandeling toch declareren bij uw zorgverzekeraar. Dan heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig. We adviseren u om dit met uw zorgverzekeraar te bespreken voorafgaand aan uw bezoek.

Direct ingreep of eerst meer informatie?
Bij Parkwegkliniek Sommer bestaat de mogelijkheid voor een one stop vasectomie: de ingreep wordt bij uw 1e bezoek direct verricht nadat de uroloog de ingreep en mogelijke complicaties met u heeft besproken. De ingreep is alleen mogelijk als u 100% zeker bent dat u een sterilisatie wilt omdat een sterilisatie in principe definitief is. U geeft toestemming voor de ingreep op een formulier. Voor een one stop vasectomie gelden wel een aantal voorwaarden. (voorwaarden: geen bloedverdunners, geen scrotale ingrepen in voorgeschiedenis, overtuigd van definitieve karakter van de ingreep, informatie vooraf gelezen en begrepen, niet zelf terug rijden)

Controle onvruchtbaarheid
Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij, dit omdat er zich in de zaadblaasjes en resterende zaadleider nog zaadcellen bevinden. Daarom moet u een voorbehoedsmiddel gebruiken bij geslachtsgemeenschap tot er een controle van een zaadmonster heeft aangetoond dat u onvruchtbaar bent. Dit kan na ongeveer 3 maanden en tenminste 20 zaadlozingen. U dient een zaadmonster in te leveren bij het laboratorium om vast te stellen of de onvruchtbaarheid is bereikt. Na de ingreep krijgt u een potje en een laboratoriumformulier met aanvullende informatie over het inleveren van het sperma mee. De uitslag is binnen 2 weken bekend, waarna u hierover door ons schriftelijk wordt geïnformeerd. Soms komt het voor dat u nogmaals een monster moet inleveren. Bij 1 tot 3 op de 1.000 cliënten komt het voor dat na langere tijd hernieuwde vruchtbaarheid is opgetreden. De uiteinden van de zaadleiders zijn dan weer aan elkaar gegroeid en er is opnieuw een doorgaan ontstaan.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt regelmatig net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Bekijk hiervoor onze vergoedingenpagina of neem bij vragen contact met ons op.

Plan een afspraak