Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

Sterilisatie

Een sterilisatie bij de man is een eenvoudige ingreep waarbij de uroloog een stukje verwijdert van beide zaadleiders en er geen bevruchting meer kan plaatsvinden. Dit heeft geen invloed op uw seksleven. De ingreep heeft geen invloed op het mechanisme en het gevoel bij de zaadlozing. In de testikels worden ook na de ingreep nog steeds zaadcellen gevormd alleen kunnen deze niet meer doorstromen en worden daarom door het lichaam afgebroken. De sterilisatie (ook wel vasectomie genoemd) is een definitieve vorm van anticonceptie, u moet dus zeker van uw keuze zijn voordat u deze ingreep ondergaat.

Behandeling

Hoe gaat een sterilisatie?
De sterilisatie duurt ongeveer 15 minuten en gebeurt onder plaatselijke verdoving. De ingreep vindt plaats in onze comfortabele kliniek. Voordat de uroloog met de ingreep begint, bespreekt hij de ingreep uitgebreid.

De ingreep start met het desinfecteren van het scrotum. U krijgt een lokale verdoving door middel van injecties in de huid van het scrotum en eventueel in het lieskanaal. Via een kleine snee, links en rechts bovenaan in het scrotum, zoekt de arts beide zaadleiders op en haalt hier een stukje tussenuit. De uiteinden worden met een touwtje afgebonden. De sneetjes in de huid worden daarna weer gesloten. De ervaren urologen van Parkwegkliniek Sommer verrichten de procedure volgens de richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Urologie.

Waarom kiezen mannen voor sterilisatie bij Parkwegkliniek Sommer?
De sterilisatie wordt bij Parkwegkliniek Sommer altijd uitgevoerd door een erkend en ervaren uroloog. Door de ervaring wordt de ingreep snel en goed verricht. Hierdoor is de kans op complicaties klein en zult u zo min mogelijk voelen van de ingreep. Daarnaast kunt u bij Parkwegkliniek Sommer op korte termijn terecht en wordt u behandeld in een prettige omgeving. Omdat het sterk aan te raden is niet zelf naar huis te rijden na deze ingreep raden we aan met begeleiding te komen. Uw begeleider/-ster kan in onze kliniek wachten onder het genot van een kop koffie of thee.

Kosten sterilisatie man
De sterilisatie kost € 550,- en valt niet binnen het basispakket van uw zorgverzekering. U zult de behandeling dus in principe zelf moeten betalen. Als u zelf betaalt, heeft u geen verwijzing van de huisarts nodig. In het ziekenhuis zijn de kosten voor deze ingreep meestal hoger. Mogelijk heeft u een aanvullende verzekering en kunt u de behandeling toch declareren bij uw zorgverzekeraar. Dan heeft u wel een verwijzing van uw huisarts nodig. We adviseren u om dit met uw zorgverzekeraar te bespreken voorafgaand aan uw bezoek.

Direct ingreep of eerst meer informatie?
Bij Parkwegkliniek Sommer bestaat de mogelijkheid voor een one stop vasectomie: de ingreep wordt bij uw 1e bezoek direct verricht nadat de uroloog de ingreep en mogelijke complicaties met u heeft besproken. De ingreep is alleen mogelijk als u 100% zeker bent dat u een sterilisatie wilt omdat een sterilisatie in principe definitief is. U geeft toestemming voor de ingreep op een formulier. Voor een one stop vasectomie gelden wel een aantal voorwaarden. (voorwaarden: geen bloedverdunners, geen scrotale ingrepen in voorgeschiedenis, overtuigd van definitieve karakter van de ingreep, informatie vooraf gelezen en begrepen, niet zelf terug rijden)

Controle onvruchtbaarheid
Na de ingreep bent u niet meteen onvruchtbaar. De eerste maanden na de operatie komen er bij de zaadlozing nog zaadcellen vrij, dit omdat er zich in de zaadblaasjes en resterende zaadleider nog zaadcellen bevinden. Daarom moet u een voorbehoedsmiddel gebruiken bij geslachtsgemeenschap tot er een controle van een zaadmonster heeft aangetoond dat u onvruchtbaar bent. Dit kan na ongeveer 3 maanden en tenminste 20 zaadlozingen. U dient een zaadmonster in te leveren bij het laboratorium om vast te stellen of de onvruchtbaarheid is bereikt. Na de ingreep krijgt u een potje en een laboratoriumformulier met aanvullende informatie over het inleveren van het sperma mee. De uitslag is binnen 2 weken bekend, waarna u hierover door ons schriftelijk wordt geïnformeerd. Soms komt het voor dat u nogmaals een monster moet inleveren. Bij 1 tot 3 op de 1.000 cliënten komt het voor dat na langere tijd hernieuwde vruchtbaarheid is opgetreden. De uiteinden van de zaadleiders zijn dan weer aan elkaar gegroeid en er is opnieuw een doorgaan ontstaan.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Er vallen geen extra kosten aan. Vrijwel al onze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Houdt wel rekening met het verplichte eigen risico.

Vergoeding
De vergoeding van de zorgverzekeraar kan lager zijn dan de landelijk gebruikelijke tarieven. Vaak keert de zorgverzekeraar een gedeelte van het tarief uit. Het verschil tussen het gebruikelijke tarief en door de zorgverzekeraar uitgekeerd bedrag is voor risico van Parkwegkliniek Sommer (eigen bijdrage). Voor u ontstaan daardoor geen extra kosten. Bij een vasectomie of cosmetische behandelingen is er wel sprake van een eigen bijdrage. Mocht u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, zult u soms nog ten onrechte als antwoord krijgen dat er geen vergoeding wordt uitbetaald omdat er geen overeenkomst is met Parkwegkliniek Sommer. Dit is echter niet waar, u zult ALTIJD recht hebben op een vergoeding mits u een verwijsbrief heeft van een huisarts of specialist. Voor een consult of behandeling bij een specialist van Parkwegkliniek Sommer betaalt u echter wel eerst uw eigen risico indien u dit nog niet gebruikt heeft. Voor 2022 is het minimale eigen risico door de overheid vastgesteld op 385 euro, maar dit kunt u persoonlijk hoger hebben vastgelegd.

DBC-systematiek

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ziekenhuizen verplicht te werken volgens de DBC-systematiek.

Wat is een DBC?
In de zorg wordt gewerkt met DBC’s. Een DBC staat voor diagnose behandel combinatie. Op het moment dat een patiënt zich met een zorgvraag bij Parkwegkliniek Sommer meldt, openen wij een DBC-traject. In dit traject leggen wij gaandeweg vast welke activiteiten zijn uitgevoerd om een diagnose vast te stellen en een aandoening te behandelen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld een gesprek met de specialist zijn, een onderzoek of een behandeling. Wij sturen een rekening voor het gehele DBC-traject naar de zorgverzekeraar, niet voor elke activiteiten afzonderlijk.

Waarom kan er vooraf niet altijd een goede indicatie van de kosten worden gegeven?
Het is van tevoren niet mogelijk om vast te stellen wat de kosten van een DBC-traject zijn. Eerst moet de specialist de diagnose vaststellen en beoordelen welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn om u te helpen.