Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

Vaginale laser

Diva Tight laser
Een revolutionaire doorbraak in de niet-hormonale behandeling van vaginale klachten na de menopauze. De Diva Tight laser is nu ook beschikbaar in Nederland. Sinds 2013 zijn wereldwijd al meer dan 100.000 behandelingen uitgevoerd. De behandelde vrouwen zijn erg enthousiast over deze nieuwe niet-hormonale behandeling van vaginale klachten. Er zijn meerdere wetenschappelijke publicaties over de werking van deze laser. Hierin werd het positieve effect beschreven waarop de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) goedkeuring gaf aan deze behandelmethode. In de dermatologie wordt de gefractioneerde CO2 laser al jaren gebruikt voor behandeling van littekens van acne of brandwonden en de laatste jaren ook voor huidverjonging.

Diva Tight voordelen:

  • De beste niet-hormonale behandeling voor vaginale atrofie
  • De behandeling is pijnloos
  • De behandeling is veilig
  • De behandeling is poliklinisch
  • De behandeling geeft langdurig resultaat

Heeft u vaginale klachten van:

  • Irritatie en branderig gevoel
  • Vaginale droogheid
  • Steeds terugkerende infecties
  • Scheurtjes aan de ingang van de vagina
  • Terugkerende blaasontstekingen
  • Pijn tijdens het vrijen
  • Lichte mate van urineverlies

Dit zijn veel voorkomende klachten ten gevolge van vaginale atrofie (dunner worden van de vagina wand en het slijmvlies). Ongeveer 40% van de vrouwen na de overgang krijgt klachten van vaginale atrofie. Vaginale atrofie ontstaat door een tekort aan oestrogenen. De eierstokken maken na de menopauze geen oestrogenen meer, hierdoor vermindert het collageen in de vaginawand waardoor deze steeds dunner wordt, kwetsbaar is tijdens de gemeenschap en makkelijk toegankelijk wordt voor infecties. Door het gebrek aan collageen wordt de vaginawand niet alleen dunner maar verliest hij ook de natuurlijke elasticiteit. Daarnaast neemt de hydratatie af door een verminderde doorbloeding. Het milieu van de vagina verandert waardoor de genoemde klachten kunnen ontstaan. De menopauze wordt soms vervroegd door behandeling met chemotherapie of bestraling.

De lasertechniek helpt daarnaast vrouwen met stressincontinentie: een lichte vorm van urineverlies. Deze patiënten behelpen zich nu nog vaak met bekkenbodem oefeningen, maar de laser biedt een blijvende oplossing. Bij lichte incontinentie kan de laserbehandeling zelfs een operatie vervangen.

Behandeling

Door de laserbehandeling wordt de structuur van de vaginawand weer verbeterd. De laser zorgt voor een blijvende verandering in de structuur van de vagina, waardoor het vochtpeil herstelt. Jeuk en pijn zijn daarmee verleden tijd. Daarnaast trekt de laserbehandeling het weefsel van de vaginawand strakker, waardoor hij niet meer tegen de urinebuis drukt. Het wegnemen van druk bij de urinebuis voorkomt ongewenst urineverlies bij beweging. Er zijn één tot drie behandelingen nodig. Dit verschilt bij elke patiënt. Na iedere behandeling wordt het effect gemeten en bepaald of een vervolgafspraak nodig is. De behandeling is pijnloos, een verdoving is dus niet nodig. De patiënt kan direct na de behandeling haar dagelijkse bezigheden oppakken.

Nieuw in Nederland
Dr. Anja Sommer is blij dat ze met behulp van de Diva Tight laser als een van de eerste in Nederland de klachten van veel patiënten kan wegnemen. “Het is voor vrouwen vaak moeilijk om open te zijn over een onderwerp als vaginale ongemakken. Ik hoop dat ik als vrouwelijke arts die drempel voor mijn patiënten kan verlagen en vrouwen kan helpen met een blijvende oplossing”.

Diva Tight vs andere lasers
Andere lasers op de markt voor vaginale behandelingen, gebruiken alleen de ablatieve golflengte. Om het collageen te stimuleren is minstens de werking van de 1540 nm nodig. De collageenstimulatie van een CO2 laser alleen, is aanzienlijk minder effectief. Het combineren van beide golflengten, wat mogelijk is bij de Diva Tight, stimuleert juist de dieper gelegen lagen, wat een beter resultaat met zich meebrengt.

Kosten
De kosten zullen besproken worden tijdens het consult met de arts, houdt wel rekening met een eigen bijdrage.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Er vallen geen extra kosten aan. Vrijwel al onze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Houdt wel rekening met het verplichte eigen risico.

Vergoeding
De vergoeding van de zorgverzekeraar kan lager zijn dan de landelijk gebruikelijke tarieven. Vaak keert de zorgverzekeraar een gedeelte van het tarief uit. Het verschil tussen het gebruikelijke tarief en door de zorgverzekeraar uitgekeerd bedrag is voor risico van Parkwegkliniek Sommer (eigen bijdrage). Voor u ontstaan daardoor geen extra kosten. Bij een vasectomie of cosmetische behandelingen is er wel sprake van een eigen bijdrage. Mocht u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, zult u soms nog ten onrechte als antwoord krijgen dat er geen vergoeding wordt uitbetaald omdat er geen overeenkomst is met Parkwegkliniek Sommer. Dit is echter niet waar, u zult ALTIJD recht hebben op een vergoeding mits u een verwijsbrief heeft van een huisarts of specialist. Voor een consult of behandeling bij een specialist van Parkwegkliniek Sommer betaalt u echter wel eerst uw eigen risico indien u dit nog niet gebruikt heeft. Voor 2022 is het minimale eigen risico door de overheid vastgesteld op 385 euro, maar dit kunt u persoonlijk hoger hebben vastgelegd.

DBC-systematiek

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ziekenhuizen verplicht te werken volgens de DBC-systematiek.

Wat is een DBC?
In de zorg wordt gewerkt met DBC’s. Een DBC staat voor diagnose behandel combinatie. Op het moment dat een patiënt zich met een zorgvraag bij Parkwegkliniek Sommer meldt, openen wij een DBC-traject. In dit traject leggen wij gaandeweg vast welke activiteiten zijn uitgevoerd om een diagnose vast te stellen en een aandoening te behandelen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld een gesprek met de specialist zijn, een onderzoek of een behandeling. Wij sturen een rekening voor het gehele DBC-traject naar de zorgverzekeraar, niet voor elke activiteiten afzonderlijk.

Waarom kan er vooraf niet altijd een goede indicatie van de kosten worden gegeven?
Het is van tevoren niet mogelijk om vast te stellen wat de kosten van een DBC-traject zijn. Eerst moet de specialist de diagnose vaststellen en beoordelen welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn om u te helpen.