Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

Menstruatiepijn

Veel vrouwen hebben last van hevig menstrueel bloedverlies, ook wel menorragie genoemd. De meeste vrouwen hebben er pas op latere leeftijd last van, vaak rondom de overgang. De overgang zorgt ervoor dat hormoonspiegels veranderen, waardoor de menstruatie heviger kan worden. Er zijn echter ook andere oorzaken aan te wijzen waardoor iemand heviger menstrueert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vleesbomen (goedaardige knobbels in de spierlaag van de baarmoeder) of poliepen (een uitstulping van het baarmoederslijmvlies).

Veel bloedverlies geeft niet alleen lichamelijke gevolgen maar kan ook uw sociale leven beïnvloeden. De gynaecoloog kan u vaak goed helpen om deze klacht te verhelpen. De gynaecoloog zal met u de verschillende behandelingsopties bespreken.

Behandeling

Hormonale behandeling, hormonale geneesmiddelen met oestrogenen en/of progestagenen kunnen het baarmoederslijmvlies dunner maken en de hoeveelheid menstrueel bloedverlies verminderen. Deze behandelingsvorm wordt vaak al door de huisarts voorgeschreven. De meest bekende vorm van hormonale behandeling is de anticonceptiepil.

Het hormoon houdend spiraal (Mirena) is oorspronkelijk ontwikkeld als voorbehoedsmiddel. Het blijkt echter ook zeer effectief te zijn om menstrueel bloedverlies te verminderen. Dit is te danken aan het hormoon in de spiraal, levonorgestrel (een progestageen), dat de groei van baarmoederslijmvlies (endometrium) onderdrukt. Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies niet opgebouwd en wordt de hoeveelheid menstrueel bloedverlies minder. Bij een deel van de vrouwen blijft de menstruatie zelfs helemaal uit. Het spiraal bevat vele malen minder hormonen in vergelijking met de pil.

Het plaatsen is een eenvoudige ingreep en wordt vaak als enigszins onaangenaam ervaren, maar is niet heel pijnlijk. De ingreep gebeurt doorgaans zonder lokale verdoving. Het Mirena-spiraaltje heeft als belangrijkste bijwerking (weinig) tussentijds bloedverlies (vooral in de eerste maanden na het plaatsen).

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Er vallen geen extra kosten aan. Vrijwel al onze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Houdt wel rekening met het verplichte eigen risico.

Vergoeding
De vergoeding van de zorgverzekeraar kan lager zijn dan de landelijk gebruikelijke tarieven. Vaak keert de zorgverzekeraar een gedeelte van het tarief uit. Het verschil tussen het gebruikelijke tarief en door de zorgverzekeraar uitgekeerd bedrag is voor risico van Parkwegkliniek Sommer (eigen bijdrage). Voor u ontstaan daardoor geen extra kosten. Bij een vasectomie of cosmetische behandelingen is er wel sprake van een eigen bijdrage. Mocht u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, zult u soms nog ten onrechte als antwoord krijgen dat er geen vergoeding wordt uitbetaald omdat er geen overeenkomst is met Parkwegkliniek Sommer. Dit is echter niet waar, u zult ALTIJD recht hebben op een vergoeding mits u een verwijsbrief heeft van een huisarts of specialist. Voor een consult of behandeling bij een specialist van Parkwegkliniek Sommer betaalt u echter wel eerst uw eigen risico indien u dit nog niet gebruikt heeft. Voor 2022 is het minimale eigen risico door de overheid vastgesteld op 385 euro, maar dit kunt u persoonlijk hoger hebben vastgelegd.

DBC-systematiek

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ziekenhuizen verplicht te werken volgens de DBC-systematiek.

Wat is een DBC?
In de zorg wordt gewerkt met DBC’s. Een DBC staat voor diagnose behandel combinatie. Op het moment dat een patiënt zich met een zorgvraag bij Parkwegkliniek Sommer meldt, openen wij een DBC-traject. In dit traject leggen wij gaandeweg vast welke activiteiten zijn uitgevoerd om een diagnose vast te stellen en een aandoening te behandelen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld een gesprek met de specialist zijn, een onderzoek of een behandeling. Wij sturen een rekening voor het gehele DBC-traject naar de zorgverzekeraar, niet voor elke activiteiten afzonderlijk.

Waarom kan er vooraf niet altijd een goede indicatie van de kosten worden gegeven?
Het is van tevoren niet mogelijk om vast te stellen wat de kosten van een DBC-traject zijn. Eerst moet de specialist de diagnose vaststellen en beoordelen welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn om u te helpen.