Dé specialist in dermatologie, plastische chirurgie, gynaecologie en urologie. Dermatoloog, Plastisch Chirurg, Gynaecoloog en Uroloog in Maastricht.

Botox, softox en fillers

Patiënten die met een ingreep hun uiterlijk willen verbeteren hebben hier goed over nagedacht en verdienen een duidelijk en realistisch advies. Ongewenste veranderingen in ons uiterlijk verhelpen wij op een gepaste en eenvoudige manier. Het streven is om een fraai en natuurlijk resultaat te krijgen. Daar is een uitgebreide observatie en een ruime kennis van zaken door een plastisch chirurg voor nodig.

Behandelingen met botox, softox en fillers zijn dankbare ingrepen die een verfraaiing van het gelaat geven. Ze kunnen in de kliniek op een veilige en snelle wijze worden uitgevoerd.

Behandeling

Behandeling van rimpeltjes
Het verouderingsproces van het aangezicht betreft het ontstaan van rimpels en het verlies van volume. Rimpels ontstaan door zonneschade, het regelmatig samentrekken van de gelaatspieren, het verlies van het onderhuids vetvolume en het door de zwaartekracht afzakken van dit volume.

De rimpels kunnen “fijn” zijn; meestal rond de ogen, voorhoofd en op de wangen. Ze kunnen ook dieper zijn, bijvoorbeeld de plooi die van de neusvleugels naar de mondhoeken loopt. De rimpels die ontstaan doordat de mimiek spieren samentrekken heten “dynamische rimpels”.

Ook bestaan er “statische rimpels”. Deze blijven zichtbaar, ook wanneer het gelaat volledig ontspant. Om de verschillende soorten rimpels te behandelen kan er gekozen worden voor botox, “fillers” of  een facelift. Voorafgaand aan de behandeling met botox of fillers kan er een verdovende crème aangebracht worden op de huid. Hierdoor is de behandeling minder voelbaar.

Behandeling met botox
Botox (botuline A toxine) is bedoeld om de rimpeltjes te behandelen die veroorzaakt zijn door het regelmatig samentrekken van de gelaatspieren. Ze worden er zachter en minder diep van. Daardoor vallen ze minder op. Rimpels veroorzaakt door zonneschade, zwaartekracht of volume verlies reageren niet op Botox.

Botox blokkeert het signaal dat de zenuwen afgeven aan de gelaatspieren. Daardoor kunt u deze spieren niet meer aanspannen. Hierdoor worden de rimpeltjes minder zichtbaar. De werking en de duur van de werking varieert per individu en is ook afhankelijk van de type spieren en de ‘zone’ van het gelaat, welke behandeld wordt.

Het effect is ongeveer 3 tot 6 maanden aanwezig. Nadat geleidelijk aan de spieractie terugkomt worden de rimpeltjes weer zichtbaarder en zou u de behandeling kunnen herhalen. Na meerdere  behandelingen duurt het langer voordat het effect uitwerkt. De spiertjes worden wat minder actief en de rimpeltjes komen minder snel terug.

In het ziekenhuis wordt dit middel  onder meer gebruikt ter behandeling van spastische spieren. In de kliniek wordt het meestal gebruikt voor de behandeling van kraaienpootjes rond de ogen,  frons en voorhoofd rimpels. Ook overmatig zweten (hyperhydrosis) kan behandeld worden door middel van botox.

Behandeling met fillers (hyaluronzuur)
Fillers “vullen” letterlijk een rimpel of een plek in het gelaat waar volume verlies is opgetreden, op. Het maakt de rimpel minder diep en geeft wat meer volume daar waar in de loop der jaren het onderhuid vetweefsel verminderd is.

Fillers bestaan uit de stof Hyaluronzuur. Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is ten behoeve van de veiligheid en gezondheid gesteld dat fillers niet een blijvende werking mogen hebben, maar oplosbaar dienen te zijn.

Hyaluronzuur is een stof dat het lichaam ook zelf aanmaakt in bijvoorbeeld gewrichten, ogen en bevindt zich in de huid. Weliswaar is de vorm waarin wij deze gebruiken voor het inspuiten in rimpeltjes een bewerkt extract. Het bindt aan water en geeft op een veilige manier vulling aan de huid of aan een rimpel. Daarbij kan de kwaliteit van uw huid ook verbeteren.

In de kliniek worden regelmatig de diepe en fijne rimpels met hyaluronzuur behandeld. Hyaluronzuur is verkrijgbaar in een gelvorm. Deze wordt gefabriceerd in een dunne substantie en een dikkere substantie. Vaak is er een lidocaine als verdovingsmiddel aan toegevoegd zodat u tijdens de behandeling minder ongemak ervaart.

De werking en de duur van de werking varieert per individu, van het type huid en de zone die behandeld wordt. Deze duur varieert over het algemeen van 6 tot 12 maanden. Bij teveel teruglopen van het effect kan een tweede behandeling nodig zijn. Een werking van 2 jaar is ook beschreven. Geleidelijk aan verdwijnt het middel en worden de rimpeltjes weer zichtbaarder. U kunt de behandeling dan herhalen.

De plastisch chirurg zal een keuze maken welke hyaluronzuur-geldikte u nodig heeft, afhankelijk van de locatie en het soort rimpel of de plek van volumeverlies van uw gelaat.

Softox

Indien u een kleine, niet opvallende maar wel opfrissende behandeling voor het gelaat wenst, dan is Softox een oplossing.

Met een kleine hoeveelheid botox en / of fillers kan uw gezicht een ‘touch-up’ krijgen. Drs. Michels weegt daarbij zorgvuldig af wat de meest evenwichtige behandeling voor uw gelaat is.

Vergoeding/Verzekering

Uw bezoek aan Parkwegkliniek Sommer wordt net zo vergoed als een bezoek aan het ziekenhuis. Er vallen geen extra kosten aan. Vrijwel al onze behandelingen vallen onder de verzekerde zorg en worden vergoed door de zorgverzekeraar. Houdt wel rekening met het verplichte eigen risico.

Vergoeding
De vergoeding van de zorgverzekeraar kan lager zijn dan de landelijk gebruikelijke tarieven. Vaak keert de zorgverzekeraar een gedeelte van het tarief uit. Het verschil tussen het gebruikelijke tarief en door de zorgverzekeraar uitgekeerd bedrag is voor risico van Parkwegkliniek Sommer (eigen bijdrage). Voor u ontstaan daardoor geen extra kosten. Bij een vasectomie of cosmetische behandelingen is er wel sprake van een eigen bijdrage. Mocht u contact opnemen met uw zorgverzekeraar, zult u soms nog ten onrechte als antwoord krijgen dat er geen vergoeding wordt uitbetaald omdat er geen overeenkomst is met Parkwegkliniek Sommer. Dit is echter niet waar, u zult ALTIJD recht hebben op een vergoeding mits u een verwijsbrief heeft van een huisarts of specialist. Voor een consult of behandeling bij een specialist van Parkwegkliniek Sommer betaalt u echter wel eerst uw eigen risico indien u dit nog niet gebruikt heeft. Voor 2022 is het minimale eigen risico door de overheid vastgesteld op 385 euro, maar dit kunt u persoonlijk hoger hebben vastgelegd.

DBC-systematiek

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ziekenhuizen verplicht te werken volgens de DBC-systematiek.

Wat is een DBC?
In de zorg wordt gewerkt met DBC’s. Een DBC staat voor diagnose behandel combinatie. Op het moment dat een patiënt zich met een zorgvraag bij Parkwegkliniek Sommer meldt, openen wij een DBC-traject. In dit traject leggen wij gaandeweg vast welke activiteiten zijn uitgevoerd om een diagnose vast te stellen en een aandoening te behandelen. Deze activiteiten kunnen bijvoorbeeld een gesprek met de specialist zijn, een onderzoek of een behandeling. Wij sturen een rekening voor het gehele DBC-traject naar de zorgverzekeraar, niet voor elke activiteiten afzonderlijk.

Waarom kan er vooraf niet altijd een goede indicatie van de kosten worden gegeven?
Het is van tevoren niet mogelijk om vast te stellen wat de kosten van een DBC-traject zijn. Eerst moet de specialist de diagnose vaststellen en beoordelen welke onderzoeken en behandelingen er nodig zijn om u te helpen.