Botox, softox en fillers

Patiënten die met een ingreep hun uiterlijk willen verbeteren hebben hier goed over nagedacht en verdienen een duidelijk en realistisch advies. Ongewenste veranderingen in ons uiterlijk verhelpen wij op een gepaste en eenvoudige manier. Het streven is om een fraai en natuurlijk resultaat te krijgen. Daar is een uitgebreide observatie en een ruime kennis van zaken door een plastisch chirurg voor nodig.

Behandelingen met botox, softox en fillers zijn dankbare ingrepen die een verfraaiing van het gelaat geven. Ze kunnen in de kliniek op een veilige en snelle wijze worden uitgevoerd.

Behandeling

Behandeling van rimpeltjes

Het verouderingsproces van het aangezicht betreft het ontstaan van rimpels en het verlies van volume. Rimpels ontstaan door zonneschade, het regelmatig samentrekken van de gelaatspieren, het verlies van het onderhuids vetvolume en het door de zwaartekracht afzakken van dit volume.

De rimpels kunnen “fijn” zijn; meestal rond de ogen, voorhoofd en op de wangen. Ze kunnen ook dieper zijn, bijvoorbeeld de plooi die van de neusvleugels naar de mondhoeken loopt. De rimpels die ontstaan doordat de mimiek spieren samentrekken heten “dynamische rimpels”.

Ook bestaan er “statische rimpels”. Deze blijven zichtbaar, ook wanneer het gelaat volledig ontspant. Om de verschillende soorten rimpels te behandelen kan er gekozen worden voor botox, “fillers” of  een facelift. Voorafgaand aan de behandeling met botox of fillers kan er een verdovende crème aangebracht worden op de huid. Hierdoor is de behandeling minder voelbaar.

Behandeling met botox

Botox (botuline A toxine) is bedoeld om de rimpeltjes te behandelen die veroorzaakt zijn door het regelmatig samentrekken van de gelaatspieren. Ze worden er zachter en minder diep van. Daardoor vallen ze minder op. Rimpels veroorzaakt door zonneschade, zwaartekracht of volume verlies reageren niet op Botox.

Botox blokkeert het signaal dat de zenuwen afgeven aan de gelaatspieren. Daardoor kunt u deze spieren niet meer aanspannen. Hierdoor worden de rimpeltjes minder zichtbaar. De werking en de duur van de werking varieert per individu en is ook afhankelijk van de type spieren en de ‘zone’ van het gelaat, welke behandeld wordt.

Het effect is ongeveer 3 tot 6 maanden aanwezig. Nadat geleidelijk aan de spieractie terugkomt worden de rimpeltjes weer zichtbaarder en zou u de behandeling kunnen herhalen. Na meerdere  behandelingen duurt het langer voordat het effect uitwerkt. De spiertjes worden wat minder actief en de rimpeltjes komen minder snel terug.

In het ziekenhuis wordt dit middel  onder meer gebruikt ter behandeling van spastische spieren. In de kliniek wordt het meestal gebruikt voor de behandeling van kraaienpootjes rond de ogen,  frons en voorhoofd rimpels. Ook overmatig zweten (hyperhydrosis) kan behandeld worden door middel van botox.

Behandeling met fillers (hyaluronzuur)

Fillers “vullen” letterlijk een rimpel of een plek in het gelaat waar volume verlies is opgetreden, op. Het maakt de rimpel minder diep en geeft wat meer volume daar waar in de loop der jaren het onderhuid vetweefsel verminderd is.

Fillers bestaan uit de stof Hyaluronzuur. Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie is ten behoeve van de veiligheid en gezondheid gesteld dat fillers niet een blijvende werking mogen hebben, maar oplosbaar dienen te zijn.

Hyaluronzuur is een stof dat het lichaam ook zelf aanmaakt in bijvoorbeeld gewrichten, ogen en bevindt zich in de huid. Weliswaar is de vorm waarin wij deze gebruiken voor het inspuiten in rimpeltjes een bewerkt extract. Het bindt aan water en geeft op een veilige manier vulling aan de huid of aan een rimpel. Daarbij kan de kwaliteit van uw huid ook verbeteren.

In de kliniek worden regelmatig de diepe en fijne rimpels met hyaluronzuur behandeld. Hyaluronzuur is verkrijgbaar in een gelvorm. Deze wordt gefabriceerd in een dunne substantie en een dikkere substantie. Vaak is er een lidocaine als verdovingsmiddel aan toegevoegd zodat u tijdens de behandeling minder ongemak ervaart.

De werking en de duur van de werking varieert per individu, van het type huid en de zone die behandeld wordt. Deze duur varieert over het algemeen van 6 tot 12 maanden. Bij teveel teruglopen van het effect kan een tweede behandeling nodig zijn. Een werking van 2 jaar is ook beschreven. Geleidelijk aan verdwijnt het middel en worden de rimpeltjes weer zichtbaarder. U kunt de behandeling dan herhalen.

De plastisch chirurg zal een keuze maken welke hyaluronzuur-geldikte u nodig heeft, afhankelijk van de locatie en het soort rimpel of de plek van volumeverlies van uw gelaat.

Softox

Indien u een kleine, niet opvallende maar wel opfrissende behandeling voor het gelaat wenst, dan is Softox een oplossing.

Met een kleine hoeveelheid botox en / of fillers kan uw gezicht een ‘touch-up’ krijgen. Drs. Michels weegt daarbij zorgvuldig af wat de meest evenwichtige behandeling voor uw gelaat is.