Hemorroïden

In feite heeft iedereen aambeien; dit zijn kleine zwellichaampjes in de endeldarm net boven de anus die zorgen voor de fijne continentie zodat er geen ongewild vocht- of gasverlies optreedt. De zwellichaampjes zijn omgeven door elastisch steun- en spierweefsel die de zwellichamen na het ontlasten weer op hun plek trekken. Door degeneratie en verscheuring van dit weefsel door leeftijd, aanleg of langdurig persen, zakken de zwellichaampjes omlaag en kunnen ingeklemd raken in het nauwe anale kanaal. Zodoende kunnen er klachten van pijn, jeuk, vocht- of bloedverlies ontstaan.

Aan oorzaken als leeftijd en aanleg is niet veel te doen maar langdurig persen kan vaak voorkomen worden door voor een regelmatig ontlastingspatroon te zorgen waarbij de ontlasting niet al te hard is. Dit kan bevorderd worden door vezelrijk eten, voldoende vocht inname en lichaamsbeweging. Soms zijn deze maatregelen niet voldoende en is het nodig om laxantia voor te schrijven. Daarnaast is het uitermate belangrijk niet te lang op het toilet te blijven zitten.

Door veranderde hormoonhuishouding en verhoogde druk in de buik kunnen klachten van aambeien ontstaan tijdens de zwangerschap, deze verdwijnen meestal spontaan na de bevalling.

Behandeling

Door er voor te zorgen dat de aambeien weer op hun originele plek terechtkomen kunnen de klachten verholpen worden. In de meeste gevallen (80%) kan dit door middel van het plaatsen van elastieken bandjes boven de aambei(en). Doormiddel van een proctoscoop (een kleine inwendige kijker) kunnen de aambeien worden beoordeeld, het slijmvlies daarboven kan dan vervolgens worden opgezogen en afgebonden met een elastieken bandje. Deze behandeling is in principe pijnloos, en kan meteen bij uw eerste bezoek poliklinisch plaatsvinden. De ernst van de verzakking bepaalt uiteindelijk hoeveel behandelingen nodig zijn.